Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12/5/19)

Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (9-12 Μαΐου 2019) θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), με τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες και κεντρικό της θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία».

Την έκθεση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τις εξής εκδηλώσεις:

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, ώρα 09.00-10.00, Αίθουσα «Διδώ Σωτηρίου», περίπτερο 15

Εκδήλωση
«Επιγράφω»-Βιωματικό εργαστήριο για μαθητές ΓυμνασίουΠεριγραφή Γνωριμία των μαθητών με την αλφαβητική γραφή στην αρχαία Ελλάδα και τον κόσμο των αρχαίων ελληνικών επιγραφών
Ομιλητές: Νίκη Οικονομάκη, Εργαστήριο Επιγραφικής και Παπυρολογίας ΑΠΘ (ΕΡΕΠ), Κερασένια Παπαλεξίου, Υπεύθυνη εκπαιδευτικός, Ειδική Σύμβουλος Υπουργού Παιδείας

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, ώρα 11.00-12.00, αίθουσα «Εξώστης», περίπτερο 15

Παρουσίαση Βιβλίου-Συζήτηση
«Κλικ στα ελληνικά». Κλικ στην εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας!
Θα παρουσιαστεί το τελευταίο διδακτικό εγχειρίδιο του ΚΕΓ «Κλικ στα ελληνικά, Επίπεδο Γ1» που απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία και εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο ελληνομάθειας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλα τα βιβλία της σειράς «ΚΛΙΚ στα ελληνικά».
Ομιλητές: Καζάζης Ιωάννης, πρόεδρος ΚΕΓ, Μαρία Καρακύργιου, ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, συγγραφέας της σειράς, Βικτωρία Παναγιωτίδου, ερευνήτρια στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, συγγραφέας της σειράς.

Σάββατο 11 Μαΐου 2019, ώρα 11.00-12.00, αίθουσα «ΕΙΠ», περίπτερο 15

Παρουσίαση βιβλίου-συζήτηση
Το περιοδικό «Θρακικά Χρονικά» του Στέφανου Ιωαννίδη και η λογοτεχνία της Ξάνθης στον 20ό αιώνα Η συζήτηση οργανώνεται με αφορμή την ψηφιοποίηση του περιοδικού από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο του προγράμματος ψηφιοποίησης περιοδικών λόγου και τέχνης και εντάσσεται στον ετήσιο εορτασμό «Ξάνθη 1919-2019. Εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής». 
Ομιλητές: Θανάσης Μουσόπουλος, συγγραφέας φιλόλογος, ποιητής, Βασίλης Βασιλειάδης, ερευνητής ΚΕΓ.

Κυριακή 12 Μαΐου 2019, ώρα 12.00-13.00, αίθουσα «ΕΙΠ», περίπτερο 15

Συζήτηση
Η βάση δεδομένων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για γλωσσικούς όρους Διαμόρφωση ενός κοινού ηλεκτρονικού περιβάλλοντος για τις τέσσερις ψηφιακές βάσεις δεδομένων που τηρούνται στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για όρους της γλωσσολογίας και της φιλολογίας στην ιστορική τους πορεία. 
Ομιλητές: Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος ΚΕΓ, Μαρία Αραποπούλου, ερευνήτρια-φιλόλογος ΚΕΓ, Κερασένια Παπαλεξίου, φιλόλογος, σύμβουλος υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΓ, κ. Ι.Ν. Καζάζης, συμμετέχει στις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, ώρα 17:30-18:30, αίθουσα «Διδώ Σωτηρίου», περίπτερο 15

Εκδήλωση
Η κοινωνική διάσταση της Λέσχης Ανάγνωσης της ΕΡΤ3
Ο κοινωνικός ρόλος μιας Λέσχης Ανάγνωσης και ειδικότερα της ΕΡΤ3. Παρουσίαση των δράσεων και προτάσεων για την αναβάθμιση του κοινωνικού της ρόλου.
Ομιλητές: Μυρσίνη Ζορμπά, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Μαρία Σιώτη, υπεύθυνη Επικοινωνίας και Εταιρικής
Κοινωνικής Ευθύνης ΕΡΤ3, Γιώργος Καλιεντζίδης, δημοσιογράφος, συντονιστής
Λέσχης Ανάγνωσης ΕΡΤ3
Οργανωτής: ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΡΤ3 / 958 FM ΕΡΤ3

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019, ώρα 18:30, αίθουσα «Διδώ Σωτηρίου», περίπτερο 15

Επίσημη Τελετή Έναρξης του Αφιερωματικού Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας και Ελλάδας

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης εδώ.

Πηγή: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας – Εκδόσεις