#ΣυνεχίζουμεErasmus

europe_day_header.jpg

H Eθνική Μονάδα Εrasmus+/IKY ανταποκρίθηκε άμεσα στις νέες συνθήκες που επέβαλε ο κορωνοϊός, με το προσωπικό της να εργάζεται με τηλε-εργασία και εκ περιτροπής φυσική παρουσία. Κατά το διάστημα των 6 εβδομάδων του lockdown η ΕΜ, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Υποβολής προτάσεων 2020, υποστήριξε την υποβολή αιτήσεων για τη Βασική Δράση 1 και 2, διοργάνωσε διαδικτυακή συνάντηση ενημέρωσης για την πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος ROLE MODELS σε σχολεία που λειτουργούν σε Καταστήματα Κράτησης Νέων, πραγματοποίησε εσωτερικές διαδικτυακές συναντήσεις συντονισμού και έλαβε μέρος σε αντίστοιχες συναντήσεις σε επίπεδο Εθνικών Μονάδων, απάντησε σε πληθώρα ερωτημάτων των δικαιούχων και κατέβαλε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού με e-mail, μέσω της Ιστοσελίδας και των λογαριασμών Κοινωνικής Δικτύωσης που διατηρεί για ευκαιρίες διαδικτυακής μάθησης, διαγωνισμούς, διαδικτυακές συζητήσεις, κ.ά.
Η Εθνική Μονάδα συνεχίζει να προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα, υιοθετώντας το μότο #Συνεχίζουμε Erasmus! Με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου δείτε πώς και οι φορείς-δικαιούχοι του Προγράμματος #συνεχίζουνErasmus!
Σχολεία που μετέχουν στο Πρόγραμμα Erasmus+ προσάρμοσαν τις δραστηριότητές τους στις νέες συνθήκες, συνεργάστηκαν διαδικτυακά με συναδέλφους τους από το εξωτερικό και έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές τους να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά μέσα συνεργασίας με μαθητές από το εξωτερικό:
Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας, Βέροια Ημαθίας

Το τρέχον πρόγραμμα του σχολείου μας με τίτλο “Together We Can Do So Much” έδωσε την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να αξιοποιήσουν δημιουργικά και παραγωγικά τον κοινό τους χρόνο στο σπίτι.

Οι μαθητές του σχολείου, παρέα με τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, συνέγραψαν ποιήματα για το περιβάλλον και την ανακύκλωση και τα απέστειλαν στους εταίρους των συνεργαζόμενων σχολείων στην Ευρώπη. Επίσης, δημιούργησαν χειροποίητες μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό που θα αποσταλούν ως δώρο στους εταίρους μαθητές με τους οποίους αντάλλαξαν φιλοξενία.

Σε συνεργασία με τις δασκάλες τους στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας συμμετείχαν στη δημιουργία ενός παραμυθιού, του οποίου έκαναν και την εικονογράφηση, φτιάχνοντας παράλληλα κούκλες με τη μορφή της ηρωίδας του παραμυθιού από ανακυκλώσιμα, άχρηστα και επαναχρησιμοποιούμενα υλικά! Η τοπική κοινότητα που έχει αγκαλιάσει το σχολείο μας, κινητοποιήθηκε δωρίζοντας τον απαιτούμενο εξοπλισμό σε 20 μαθητές μας, ώστε όλοι να έχουν ισότιμη συμμετοχή στη μάθηση.

Γυμνάσιο Μυγδονίας Θεσσαλονίκης
Το Twinspace κι άλλες πλατφόρμες φιλοξένησαν πλήθος τηλεδιασκέψεων, υλοποιήσεις εργασιών, συνεργατικές δράσεις και βραβεύσεις E-twinning σχολείων.
Η ομαδική συμμετοχή Erasmus καθηγητών σε Webinars υπήρξε έναυσμα ανάπτυξης των ψηφιακών μας δεξιοτήτων και ενίσχυσε τη δυναμική των τηλεμαθημάτων στο σχολείο.
To Erasmus «άνθισε» σε πείσμα των ημερών, προτείνοντας έναν παράλληλο τρόπο δημιουργίας και έμπνευσης!

Πολλά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας προσφέρουν διαδικτυακά μαθήματα στους φοιτητές Erasmus+, είτε επέστρεψαν στην πατρίδα τους, είτε προτίμησαν να μείνουν στην Ελλάδα ως «πιο ασφαλής χώρα», αλλά και ενημέρωση & υποστήριξη στους Έλληνες φοιτητές Erasmus+:
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Το Πανεπιστήμιό μας ήταν από τα πρώτα που εφάρμοσαν τη διαδικτυακή διδασκαλία, στην οποία εντάχθηκαν και οι φοιτητές Erasmus.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Το Πανεπιστήμιο προσφέρει για όλους τους εισερχόμενους φοιτητές Erasmus+ διαδικτυακά μαθήματα. Επίσης, διεξάγονται διαδικτυακά μαθήματα Ελληνικών για όλους τους εισερχόμενους φοιτητές, ανεξαρτήτως της πόλης που διαμένουν, παρέχοντας τμήμα για αρχάριους και τμήμα για προχωρημένους. Οι φοιτητές και των πέντε πόλεων (Βόλος, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λαμία) ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο εγχείρημα της διαδικτυακής εκπαίδευσης!

Πανεπιστήμιο Κρήτης
Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ελληνικής γλώσσας σε φοιτητές Erasmus ξεκίνησαν διαδικτυακά μαθήματα σε δύο επίπεδα (Αρχαρίων & Ενδιαμέσων). Η πραγματική τάξη έγινε ηλεκτρονική και οι δραστηριότητες του μαθήματος γίνονται μέσα από ψηφιακά εργαλεία της συγκεκριμένης πλατφόρμας, αλλά και με άλλα online εργαλεία.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης των φοιτητών Erasmus+ διοργανώθηκε διαδικτυακό ενημερωτικό σεμινάριο για την πρακτική άσκηση.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Σχεδόν στο 100% έχει φτάσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το ποσοστό διδασκαλίας μαθημάτων με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Όλοι οι ενεργοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμπεριλαμβανομένων των εισερχόμενων φοιτητών Erasmus οι οποίοι είτε βρίσκονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης είτε έχουν επιστρέψει στη χώρα τους χρησιμοποιούν κυρίως δύο βασικές πλατφόρμες σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για την παρακολούθηση των μαθημάτων τους. Από την πρώτη στιγμή καταγράφεται εντυπωσιακή ανταπόκριση στα νέα δεδομένα και από τους φοιτητές και από τους διδάσκοντες, οι οποίοι ξεπερνώντας όποιες τεχνικές αδυναμίες εμφανίστηκαν, έδωσαν από την αρχή τον καλύτερο εαυτό τους για να μην χαθεί ούτε ώρα από το πρόγραμμα του εξαμήνου.

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας – Πανεπιστημιούπολη Σερρών
Tο εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 υποδεχθήκαμε 12 φοιτητές Erasmus, πλέον παραμένουν στις Σέρρες οι 9. Οι φοιτητές παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα, ενώ μετά την αναστολή λειτουργίας των εστιών, μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης, όπου και διαμένουν και σιτίζονται δωρεάν. Οι φοιτητές μας απολαμβάνουν την περίοδο Erasmus τους στις Σέρρες εν μέσω της πανδημίας COVID-19!

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ενωμένα τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις που έθεσε η απαίτηση κοινωνικής αποστασιοποίησης, λόγω κορωνοϊού, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί σε επίπεδο ποιότητας συνεργασίας. Η εν λόγω υγειονομική κρίση αποτέλεσε την αφορμή σφυρηλάτησης ισχυρότερων δεσμών τόσο μεταξύ των Ιδρυμάτων όσο και με τους φοιτητές, ενισχύοντας την πεποίθηση και την αισιοδοξία μας ότι βγαίνοντας από αυτή θα βγούμε πιο ενωμένοι και ισχυροί!

 Μπορείτε κι εσείς να αποστείλετε την εμπειρία σας στην Ομάδα Προβολής και Αξιοποίησης Αποτελεσμάτων Erasmus+ στα παρακάτω emails: elinamav@iky.gr, mkatechi@iky.gr, kgiosma@iky.gr

Πηγή: Αρχική σελίδα Υποτροφιών – IKY – Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών – IKY – Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών